Mitől függ a térkövezés teljes ára?

Mitől függ a térkövezés teljes áraEgy udvar, vagy akár csak a bejáró térkövezése is sok kiadással jár. Emiatt érdemel már előre tisztában lenni azzal, hogy érdemes-e belevágni a projektbe, és ha belevágsz, mekkora költségekkel kell számolnod. Mutatjuk, hogy miből épül fel a térkövezés ára.

A költségeket két csoportra lehet bontani, anyagköltségekre és munkadíjra.

Az anyagköltségek nagy része a térkő ára lesz. Ezzel viszonylag egyszerű tervezni, ki kell számolni, hogy hány négyzetmétert szeretnél lerakni, ki kell választani egy térkövet, ami tetszik, és ki kell számolni, hogy mennyibe kerül belőle a szükséges mennyiség. Arra figyelj oda, hogy a szegélykövet is számold bele a térkő árába, mert azt külön kell megvenni.

További anyagköltségek is felmerülnek, mint pl. az alapozáshoz, betonozáshoz szükséges anyagok, valamint a homok is. Ezeket szintén a térkövezni szánt terület méretéhez igazodva kell kiszámolni.

A másik nagy csoport a munkadíj. A térkövezés nem csak a térkő lerakásából áll, hanem több feladatot is el kell végezni, mire elkészül a térkő. Az első lépés a földmunka (amit még az esetleges tereprendezés is megelőzhet), ami nagyobb terület esetén gépi földmunkát fog jelenteni. El kell készíteni a rétegrendet is, ami a térkő alatt lesz, és csak ezt követően jöhet a térkövek lerakása. Érdemes olyan szakembert választani, aki ezeket mind egyben elvégzi, és akkor olcsóbban ki lehet jönni összességében a munkadíjból.