A poroltó készülékek szakszerű használata

A poroltó készülékek szakszerű használataTűz esetén általában poroltó vagy egyéb tűzoltó készülék áll rendelkezésünkre, amivel megkezdhetjük vagy elvégezhetjük az oltást. Ahhoz azonban, hogy sikerrel járjunk, tudni kell szakszerűen használni a poroltót.

Először is meg kell említeni, hogy a poroltók oldalán szinte minden esetben találhatunk egy lépésenkénti, gyakran képes leírást, ami a használat folyamatának lépéseit mutatja. Veszélyhelyzetben viszont nem igazán van idő arra, hogy ezt tanulmányozzuk, hanem gyorsan kell cselekedni, és meg kell kezdeni az oltást a lehető leghamarabb. Már az oltás előtt hívni kell a tűzoltókat, az oltást csak ezt követően szabad megkezdeni.

A poroltó használata a biztosítószeg kihúzásával kezdődik. Ez biztosítja azt, hogy általánosan a poroltó ne lépjen működésbe. Ekkor még nem jön az oltóanyag, és az oltás megkezdése előtt még a szórócsövet a tűzre kell irányítani. Ezt követően a kar lenyomásával jön ki az oltóanyag a poroltóból.

Oltáskor több dologra is figyelni kell, ha sikerrel akarunk járni. Az egyik, hogy közvetlenül a tűzre kell az oltóport irányítani, hogy elzárja az oxigént a tűz elől és kialudjon. A másik, hogy érdemes szakaszosan működtetni a készüléket, hogy jobban irányítani lehessen az oltóanyagot. Nem csak a szakaszosság fontos, hanem jobbra-balra ajánlott szórni az oltóanyagot, hogy nagyobb területet tudjunk lefedni vele.

Ha nem járunk sikerrel és nem csillapodik a tűz, akkor hagyjuk abba az oltást, hagyjuk el a helyiséget és várjuk a tűzoltókat.