Hogyan spórolhatja meg a rengeteg babrálást a kontaktlencsével? Megmondjuk: lézeres szemműtéttel!

Hogyan spórolhatja meg a rengeteg babrálást a kontaktlencsével? Megmondjuk: lézeres szemműtéttel!

A látásproblémáknak több ezer éves történetük van, a szakirodalom szerint már az ókori római császárok is próbálkoztak különböző látásjavító trükkökkel – például csiszolt ékkövekkel. Azóta sokat fejlődött az orvostudomány, ma már sokkal korszerűbb módszerek vannak az éles látás korrigálására – a cikk végén a legkorszerűbbet is megmutatjuk.

Pár évtizede még csak egyfajta kontaktlencse volt (persze különböző dioptriájúak), manapság viszont már széles a kínálat. Három fő csoportot azonban érdemes megkülönböztetni: a klasszikus kemény kontaktlencsét, a legkorszerűbb hybrid kontaktlencsét és a legelterjedtebb lágy kontaktlencsét.

A kemény kontaktlencsét kezdetben kényelmetlen, nehéz megszokni, viszonylag könnyen kieseik, viszont a szemtengelyferdüléssel bajlódókon is segít. A Hybrid kontaktlencse a legdrágább és csak 8-10 óráig lehet egyfolytában viselni, ugyanakkor kényelmes és az asztigmiás gondokat is megoldja. Ugyan a lágy kontaktlencse ugyan ezen a problémán (mármint az asztigmián) nem tud segíteni, viszont kényelmes viselet és jól illeszkedik a szemre.

Fontos, fontosabb, legfontosabb a higiénia

Mivel, mint erről szó esett: a legtöbben a lágy kontaktlencsét használják erről most bővebben is szólunk.

Minden kontaktlencse, így a lágy is, érzékeny „műszer”, gondosan és óvatosan kell vele bánni. Mindig csak tiszta kézzel nyúljunk hozzá, mindig a megfelelő tároló-fertőtlenítő folyadékban tartsuk, s nagyon fontos, hogy a körmünkkel ne sértsük meg, a szembe mindig ujjbeggyel tegyük be. És még egy jó tanács: lehetőleg olyan helyen vegyük ki, illetve helyezzük be, ahol, ha esetleg elejtjük, akkor is megtaláljuk.

Néhány fontos jó tanács a kontaktlencse felhelyezéshez, kivételhez

  1. Mindig ugyanazzal a kontaktlencsével kezdjük (akár bal, akár jobb)
  2. A megfelelő oldali kéz mutatóujjának begyére rakjuk rá a lencsét, a középső újjal húzzuk le az alsó szemhéját, a másik kezünkkel pedig a felső szemhéját fel, s tegyük a kontaktlencsét a szemünkre, a szivárványhártyára.
  3. csukja be a szemét és a szemhéjon keresztül finoman nyomkodja meg a kontaktlencsét.

A kontaktlencse levétel egyszerűbb: mindenképp a mutató és a hüvelykujjunkkal óvatosan összecsippentve kell a lencsét a szemről levenni.

A tisztítás módja attól is függ, hogy milyen típusú szert használunk.

Az egylépcsősnél a kivett kontaktlencsét az ujjunkra cseppentett tisztító folyadékkal mindkét oldalán körülbelül tíz másodpercig óvatosan megdörzsöljük, majd ugyanezzel a folyadékkal leöblítjük, végül a tokot feltöltjük a tisztítóval és belehelyezzük (éjszakára) a kontaktlencséket.

A hidrogén-peroxidosnál a „végén kezdjük” A kontaktlencséket a kivétel után a tokba helyezzük, s a jelzésig feltöltött tartályba merítjük legalább hat órára. A tárolót legalább heti rendszerességgel, az előírásokat betartva, mikrohullámú sütőben fertőtlenítenünk kell.

Mennyi ideig kell/lehet viselni a kontaktlencséket? Attól függ...

A napi hordású kontaktlencséknél a hozzászoktatás időszakában 4 órával érdemes kezdeni, ezt fokozatosan emelve juthatunk el a 12-14 óráig, de maximum az ébrenléti időig. A hosszított viselésű lencséknél is fontos a fokozatos hozzászoktatás. Hasonló a maximális napi viselési idő, de mondjuk délutáni kis szunyókálásokra, mi több, néha egy-egy éjszakára is bent maradhat.

És akkora a jónál is jobb tippünk kontaktlencsét viselőknek...

Az eddig elmondottakból is kiderül: ugyan klassz dolog a kontaktlencse, tényleg komfortosabbá teszi az életet, de a másik oldalon rengeteg vele a macera. Ha unja ezeket, de szeretne még jól, sőt annál is jobban látni, akkor van megoldás: a lézeres szemműtét.

A lézeres szemműtét beavatkozások csupán néhány percig tartanak, teljesen biztonságosak és fájdalommentések, továbbá garantáltan hatékonyak. Mindez a 21. századi műszereknek, valamint a szemész orvosok tapasztalatának és szakmai tudásának köszönhető.

A lézeres látásjavító eljárások nem olcsók (jobb klinikákon ezért részletfizetésre is van mód), de ha az ember utánaszámol, hogy miben van neki a kontaktlencse-hordás, kiderül három-négy év alatt megtérül a látásjavító lézeres szemműtét ára.

Eloszlatva az utolsó aggodalmat: a műtét miatt – bármelyik eljárást is választja a páciens – nem borul fel hosszú időre az ember élete, legfeljebb néhány nap után tovább élheti a mindennapjait, mintha mi sem történt volna.

Na, ez pont nem igaz: mert úgy folytathatja az életét, hogy végre tisztán és élesen lát.