Mit csinál egy párátlanító készülék?

Mit csinál egy párátlanító készülék?Egy lakás vagy helyiség elviselhetőségéhez nagyon sok minden hozzájárul. A megszokott berendezések, felszereltségek, állapot mellett nagyon fontos tényező a levegő minősége. Problémákat szokott jelenteni, ha a lakás levegője magas víztartalommal rendelkezik, amit csak úgy hívünk köznyelven, hogy nagyon párás a levegő. Nem kell azonban megijedni, a párátlanító készülék segítségünkre lesz a probléma megoldásában.

A túlzottan párás levegő olyan problémákhoz vezethet, mind a penészesedés, légzési nehézségek, vagy a kártevők elszaporodása. A párás levegő kialakulásának könnyen lehet, hogy általános oka van. Ilyen lehet pl., hogy a műanyag ablakok túl jól zárnak, vagy otthonunkban ruhát szárítunk. Ilyen esetekben valamilyen jó megoldást kell találnunk, mert az ablakokat mégsem cserélhetjük ki rosszabbakra, és a ruhákat is valahol szárítani kell. A párás levegőből kell tehát a plusz víztartalmat eltávolítani, ezt csinálja gyakorlatilag egy párátlanító készülék.

A párátlanító készülékek általában árammal működnek. Működésük során a készülék beszívja a párás levegőt, ami aztán egy hőcserélő rendszeren megy át. A hőcserélő rendszer lehűti a párás levegőt olyan hőmérsékletre, ahol a pára kicsapódik. A kicsapódott pára a készülékben marad, a száraz levegő pedig visszakerül a helyiségbe. Természetesen nem lehűtve kerül vissza, hanem a száraz levegőt az eszköz visszamelegíti szobahőmérsékletre előbb. A kicsapódott párát egy tartályban tárolja az eszköz, ezt bizonyos időközönként ki kell önteni.