Fagyálló cseréje az autóban

Fagyálló cseréje az autóbanAz autók megfelelő működésének elengedhetetlen része a hűtőfolyadék, aminek a feladata a motor hőmérsékletének a működési tartományban tartása, amivel biztosítani lehet, hogy nem lépnek fel olyan hőingadozások, melyek károsíthatják a motort és alkatrészeit. Mivel a hőtőfolyadék gyakran egész évben az autóban van, és ritkábban cseréljük, ezért fagyálló hűtőfolyadékra van szükség. A csere ideje fagyálló típusától függ, általában 2-4 évente van szükség cserére. A csere során az alábbiakra kell ügyelni.

Nagyon fontos, hogy a fagyálló környezetkárosító, veszélyes anyag, ezért nem szabad csak úgy a földbe engedni, hanem a lecserélt fagyállót össze kell gyűjteni és az előírásoknak megfelelően kell megsemmisíteni.

Az autóba mindig a használati útmutatóban előírt hűtőfolyadékot töltsük. Gyakori hiba, hogy csak a folyadék színe alapján választ valaki új fagyállót, ez azonban nem jó megoldás, ugyanis a színnek nem feltétlenül van jelentése a fagyálló típusát tekintve. Helyette az összetételre kell figyelni. A szervetlen folyadékok az olcsóbbak, de kevesebb a futásidejük és a teljesítményük is rosszabb, valamint alumínium alkatrészekkel nem használható. A szerves folyadékok drágábbak, de jobb teljesítménnyel és hosszabb használati idővel rendelkeznek. A 3. lehetőség a hibrid folyadék. A 3 közül mindig az autóval kompatibilis hűtőfolyadékot használjunk.

Nem csak a fagyálló minőségére, hanem a mennyiségére is figyelni kell. Sem a túl kevés, sem a túl sok fagyálló nem jó. Emiatt érdemes szakemberre bízni a cserét a biztonság kedvéért.