Információszerzés egy vállalkozás múltjáról

Információszerzés egy vállalkozás múltjárólEgy vállalkozás múltjára, történelmére több okból is kíváncsiak lehetünk. Lehet, hogy meg akarunk vásárolni egy céget, előfordulhat, hogy partneri kapcsolatot szeretnénk kialakítani, vagy akár csak az információk, adatok érdekelnek. Bármi is az ok, az információszerzést általában online, egy Google kereséssel szokás kezdeni. Hamar rájövünk azonban, hogy ez nem a legjobb módszer, különösen kisebb végek esetén, melyekről gyakran csak a minimális alap adatok szerepelnek az interneten. Nincs azonban probléma, köszönhetően a cégmásolatnak.

A cégmásolat egy hivatalos dokumentum, beszerzése pár ezer forintba kerül, de biztosak lehetünk abban, hogy valós, friss adatokat tartalmaz, nem kell tehát az interneten fellelhető félinformációk alapján döntéseket hoznunk. A cégmásolat nagyon hasonló a cégkivonathoz, amely a céges élet egyik alapvető dokumentuma, de amíg a cégkivonatban csak az éppen aktuális információk szerepelnek, addig a cégmásolat tartalmaz minden olyan információt is, ami a cégjegyzékben korábban szerepelt, de közben törölve lett.

Ilyen információk pl. a cég alap adatai, neve, székhelye, telephelyei, főtevékenysége stb. Ezek a kevésbé értékes információk, amikor egy vállalkozás történetét szeretnénk megismerni, de így is sok hasznos információhoz jutunk. A cégmásolatban benne vannak azonban olyan információk is, mint pl. a cég életes során a képviseletre jogosultak nevét, vagy a könyvvizsgálók adatait. Ha pl. nagyon gyakran cserél egy vállalkozás könyvvizsgálót, akkor az problémát jelezhet.